Ingen løsning i sikte

– Vi har ikke mer ressurser – og slik er det. Vi har det vi får tildelt, sier avdelingssjef Ingrid Vasdal ved Molde sykehus. Fagdirektør Christian Bjelke i Helse Nordmøre og Romsdal har fått beskjed av helseforetaket om å rydde opp, men har ikke oversikten over hvordan situasjonen er ved sykehuset.

Avdelingssjef for kirurgi og akuttmedisin ved Molde sykehus, Ingrid Vasdal, kan ikke love noen løsning på ventelisteproblemet.

Christian Bjelke sier det er sendt brev til alle pasientene i køen og at en del av dem er strøket av listen allerede fordi de var feiloppført der.

– Nå skal vi behandle de andre som står på listen så raskt vi kan, sier han.

– Hvor raskt er køen fjernet, tror du?

– Nei, jeg er sykmeldt for tiden så jeg har ikke oversikten. Du får snakke med Ingrid Vasdal i Molde – hun er nok den som har best oversikt, svarer Christian Bjelke.

Ikke bare å rope

Ingrid Vasdal er avdelingssjef for kirurgi og akuttmedisin ved sykehuset i Molde. Hun ber om tid til å sjekke opp saken når vi tar kontakt og hennes første svar på våre spørsmål noe senere er:

– Tilbudet vi kan gi er dårligere enn etterspørselen. Vi har nettopp omorganisert her ved sykehuset. Tidligere var tann-kjeve, øye og øre-nese-hals en egen avdeling. Nå er dette en enhet som er slått sammen med kirurgi-ortopedi og akuttmedisin. I øyeblikket regner vi på hva som er økonomisk lønnsomt og ser på hvilke ressurser vi har totalt. Utfordringen er personellressurser.

– Så løsningen er å få mer ressurser?

– Det er ikke bare å rope på mer ressurser. Vi har ikke mer ressurser – og slik er det. Slik jeg ser det bør vi vurdere om vi kan ha en økonomisk bærende kveldspoliklinikk. Vi planlegger kveldspoliklinikk innenfor flere fagområder nå for å korte ned på ventelistene våre. Vi gjør cost-benefit-analyser, men ved slike løsninger øker jo personalkostnadene i form av egne avlønningsavtaler. Men jeg tror mange pasienter liker et kveldstilbud.

– Kan vi konkludere med at du gjerne skulle hatt mer penger?

– Jeg synes heller vi skal fokusere på å få økt aktivitet innenfor de rammene vi har. Men å få til det er selvsagt ikke lett, sier avdelingssjef Vasdal, som viser til at det er ventelister innenfor alle fagområder og at dette ikke er et enestående fenomen ved tann-kjeve-enheten.

Tekst og foto:
Thor A.Nagell